25
okt

Studiemiddag overlast (okt 2105)

Aanleiding

De aanleiding voor deze studiemiddag vormde de toenemende druk die de Stichting Bloeyendael – beheerder van het gelijknamige park –  ervaart van bezoekers die het natuurkarakter niet op zijn waarde weten te schatten: men laat honden loslopen, verlaat de paden, fietst door het park, vertrapt oevers bij het vissen, steekt planten uit, laat rommel achter…
De vraag was hoe daarmee om te gaan. Moeten we informatiepanelen, verbodsborden of hekken plaatsen, moeten we strengere controles laten uitvoeren op overtreders, moeten we bezoekers aanspreken op hun gedrag? Of moeten we bezoekers meer bij het park betrekken door informatie te  verschaffen, excursies aan te bieden, open dagen te organiseren? De achterliggende vraag was: Hoe kan natuurbehoud en -ontwikkeling samengaan met recreatief gebruik van het groen?

studiemiddagProgramma

Omdat we merkten dat meer parkbeheerders met deze problematiek worstelen, hebben we in het kader van het 25 jarig bestaan van de stichting deze studiemiddag georganiseerd.
35 mensen hebben onze uitnodiging voor deze dag geaccepteerd. Ze zijn afkomstig van 10 parken, alsmede van de gemeente en de Provincie Utrecht.
Na het welkomstwoord door de Berry van Arkel, teamleider Natuur en Landbouw van de Provincie Utrecht, en na het openingswoord door Ton Rennen, voorzitter van de Stichting Bloeyendael, volgden presentaties over de situatie, problemen en oplossingen in drie parken:

-Theo de Ronde, coördinator beheer, over park Bloeyendael,
-Paul Noort over de heemtuin Malden, en
-Rinus Hofs over het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen.

Tot slot een bijdrage van Wim Horst over zijn ervaringen als coördinator parken in Utrecht.

Na de pauze werd in vier groepen gediscussieerd over de diverse vormen van gevoelde overlast en over ingezette en mogelijke maatregelen ter bestrijding ervan. Daarna werden de resultaten plenair gepresenteerd.

Belangrijkste conclusies:

 Stel de doelgroepen van het park vast en bepaal de aanpak voor elke groep. Tref ook eventuele voorzieningen per groep.

  • Vrijwilligers zijn de ambassadeurs van het park. Zij kunnen overtreders (en bezoekers) aanspreken. Daarbij is een positieve houding en open communicatie gewenst. Training kan helpen om die houding en communicatie bij vrijwilligers te bevorderen.
  • Rommel trekt rommel aan. Dus is het zaak om zo snel mogelijk graffiti en zwerfvuil op te ruimen.
  • Zorg voor korte lijnen met toezichthouders. Gericht handhaven gedurende korte tijd is het meeste effectief.

HIER kunt het hele verslag bekijken / downloaden, inclusief de uitkomsten van de discussies in de subgroepen.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...