15
okt

Excursie paddenstoelen

Excursie paddenstoelen (oktober 2015)

Op 10 oktober, een heerlijk zonnige zaterdagmiddag, kwam een 12-tal vrijwilligers en donateurs naar het paviljoen om van mycoloog Peter-1-P1000105Jan Keizer te leren over die prachtige, veelsoortige schimmels: paddenstoelen.

Pas sinds 1821 officieel beschreven en wetenschappelijk onderzocht, werden paddenstoelen eerst tot de planten gerekend. Ze onderscheiden zich echter op
een belangrijk punt van planten , namelijk dat ze voor de afbraak van organisch materiaal zorgen, vooral van dood hout. Ecologisch is die afbraak nodig om voedingstoffen terug te brengen in de bodem, anders zou de bodem uitgeput raken. Paddenstoelen zijn daarmee reducenten en geen producenten. In tegenstelling tot planten die vooral gedijen met zonlicht, stellen paddenstoelen een donkere biotoop op prijs. In Nederland alleen al komen zo’n vijfduizend geregistreerde soorten voor. Vele zijn eetbaar, maar er zijn ook zeer giftige soorten.

De poëzie van een meidoorndonsvoetje

Na deze kennis tot ons genomen te hebben, togen we naar buiten om het geleerde in praktijk te brengen. Onze verwachtingen waren niet hoog gespannen, omdat er op het oog in deze maand weinig paddenstoelen groeiden. Dat bleek een vergissing: voordat we het hek van de heemtuin gepasseerd waren, hadden we al meerdere soorten paddenstoelen ontdekt. (waaronder een kleine paddenstoel met de lichtvoetige naam: het meidoorndonsvoetje).

Aan het einde van excursie hadden we zo’n 34 soorten gevonden, terwijl we niet verder waren gekomen dan het noordelijk deel van het park. Onder de vondsten paddenstoelen met poëtische namen als het klein parasolzwammetje, het zwavelkopje, de veldridderzwam, de sierlijke franjehoed en het plooirokje. Het boudoir van een barones is er niets bij.

Evelien Luursema

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...