Flora en fauna


Flora
Bomen en struiken
In het park komen 26 soorten bomen en 18 soorten struiken voor. Opmerkelijk is dat er 6 soorten wilgen staan, waaronder de amandel- en laurierwilg. In de heemtuin staat de enige walnoot naast een zwarte moerbei.
Lijst met bomen en struiken

Planten
Dank zij het bijzonder beheer en de beschermende maatregelen is het park het hele jaar door gezegend met een keur van bloemen en planten. In  2023 werden 169 soorten in het park geteld. Daaronder de sterhyacint, de vingerhelmbloem, kievitsbloem, adderwortel, grote pimpernel, grote ratelaar, gele lis en rietorchis. 
Lijst met planten

Vogels
In 2023 zijn 55 soorten vogels gespot in het park en de ernaast gelegen fortgracht. Een aantal is standvogel, een aantal verblijft een deel van het jaar in het park of is doortrekker. Minder courante soorten zijn de slechtvalk (op de Provincietoren), de ijsvogel, de goudvink, de sperwer en havik. De bonte vliegenvanger en de zeldzame grote barmsijs waren dwaalgasten. 
Lijst met vogels

Vlinders
Bloeyendael is een van de weinige Utrechtse parken waar het Oranjetipje voorkomt. En natuurlijk vinden we er dagvlinders als het klein koolwitje, het klein geaderd witje, de gehakkelde aurelia, de citroenvlinder, het boomblauwtje, de kleine vuurvlinder, het bont en bruin zandoogje.

Zoogdieren
Het aantal konijnen is de laatste jaren erg afgenomen. Naast ziekte zijn ook de vele niet aangelijnde honden en wellicht de vos daaraan debet, die blijkens opnames van een wildcamera in avond en nacht het park aan doet. Ook de eekhoorn laat zich zien in het park . Meer verborgen dieren zijn de bruine rat, de wezel, de steenmarter en bunzing, de dwergmuis en de muskusrat.

Waterdieren
Een belangrijk onderdeel van het park vormen de waterpartijen, waarin veel leven schuilgaat. Naast enkele soorten kikkers en padden, zwemmen er vier soorten vissen, kan men er ook de rivierkreeft en Amerikaanse kreeft aantreffen, alsmede de kleine watersalamander.

Libellen en juffers
Voor libellen en juffers is Bloeyendael een prima habitat. In 2020 zijn er 24 soorten gespot, waaronder de vroege glazenmaker en de grote roodoogjuffer.
Lijst met libellen

Hommels, bijen en zweefvliegen
In 2020 hebben enkele bezoekers hun kennis getoetst op de aanwezigheid van insecten, en hun vondsten doorgegeven op waarneming.nl. Zijn vonden tezamen 71 soorten bijen, hommels en zweefvliegen. Vaak hebben deze insecten prachtige namen, zoals de roodzwarte dubbeltand, de parkgronsschroefbij en de geelbandwimperzweefvlieg.
Lijst met hommels, bijen en zweefvliegen

Mossen
In juli 2019 hebben Matthijs van Hoorn en Jouke van der Kamp een inventarisatie gehouden in een deel van park Bloeyendael. Deze ronde leverde 35 soorten op.
Lijst met mossen 2019
Toelichting

Tijdens de mosseninventarisatie van oktober 2013 kwamen Hans de Bruijn en Matthijs van Hoorn op 67 soorten, 14 meer dan in 2008.
Lijst met mossen 2013

Paddenstoelen
In de laatste week van oktober 2019 hebben Susan Bol, Wil Bouwhuis en Ina van den Berge de paddenstoelen en zwammen op enkele trajecten in het park geïnventariseerd. Dat leverde 30 soorten op.
Lijst met paddenstoelen 2019

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...