17
jun

Vrijwilligersdag 2023 naar Plantage Willem III

Op 17 juni bezochten 26 vrijwilligers tijdens het jaarlijkse vrijwilligersuitje Plantage Willem III.
Dit natuurgebied dankt zijn naam aan de tabaksplantage die hier op de Utrechtse Heuvelrug was van 1853 tot begin 20ste eeuw. Op de Plantage bevinden zich diverse sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd. De Plantage is tegenwoordig een van de grootste droge schraalgraslanden van de provincie Utrecht, begraasd door schapen, gallowayrunderen, konikpaarden en wilde damherten. De gevarieerde begroeiing van kruidenrijke graslanden, boomgroepjes en struweel trekt vogels aan als roodborsttapuit, geelgors, gekraagde roodstaart en boomleeuwerik. De vogelaars van Bloeyendael waren er druk mee! Ook de zandhagedis, vele vlinders, sprinkhanen en kleine zoogdieren voelen zich thuis op de Plantage.

Op de plantage kregen we in twee groepen een rondleiding van vrijwilligers van het Utrechts Landschap. Halverwege de wandeling werden we midden op de heide  verrast door een tweede ploeg vrijwilligers van het Utrechts Landschap die ons onthaalden met koffie, thee, fris, koek en vers fruit.

De snelste groep Bloeyendaelers bezocht aan het eind van de wandeling ook de Elster Buitenwaard, die door een grote faunapassage met de Plantage verbonden is. In de Elster Buitenwaard wordt de komende jaren nieuwe riviernatuur ontwikkeld. Al met al een gebied om in de gaten te houden dus!

Bij terugkomst in Bloeyendael hebben we heerlijk gegeten en gedronken. Het was een gezellige dag!

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...