De Boommarter (Martes martes)
Vorig jaar is er in Bloeyendael door passanten driemaal een boommarter waargenomen. Dit voorjaar is er ook nog een gesignaleerd. De boommarter is de laatste decennia weliswaar in aantal toegenomen, maar staat nog steeds te boek als een bedreigde soort. Boommarters komen in allerlei typen bos voor, ook in de meer natte gebieden.
Gelijkenis met huiskat
De lengte varieert van circa 40 tot 53 centimeter zonder staart. Deze kan ongeveer 23 tot 38 centimeter lang zijn. Het gewicht is circa 1 à 2 kilogram. De wijfjes zijn kleiner dan de mannetjes. In het veld lijken zij een beetje op een huiskat, maar dan lager op de poten en lichter van bouw. De vacht van volwassen dieren is bruin met donkere dekharen. Vooral de poten en staart zijn donker. In het veld lijkt het dier op afstand zwart. Opvallend zijn de spitse snuit, de afgeronde oren en vooral ook de crèmewitte bef die bij elk dier enigszins anders van vorm is.
Het schuwe dier leidt een verborgen bestaan en is vooral ’s nachts actief. In de zomermaanden, wanneer de jongen moeten worden gevoerd, is de moeder ook overdag in de weer en kan dan vaker worden waargenomen.
Kiemrust
Bij de voortplanting treedt zogenaamde kiemrust op. Dit verschijnsel wordt ook bij andere marterachtigen (bv. bunzing, hermelijn, wezel, otter en steenmarter) en zoogdieren zoals bij de hertachtigen aangetroffen. In deze gevallen vindt de paring en bevruchting van de eicel plaats in de zomer of vroege herfst. De ontwikkeling van de eicel stopt tijdelijk wanneer de kiem, het toekomstige embryo, niet groter is dan een klein bolletje cellen, het moerbeistadium. Dit gebeurt omstreeks januari. Pas eind februari, begin maart gaat de ontwikkeling verder. De 1 tot 5 jongen worden omstreeks april geboren. Door de kiemrust bedraagt de draagtijd zo circa 9 maanden.
Marters menu
Op het menu van de boommarter staan kleine zoogdieren zoals muizen, ook spitsmuizen, konijnen en af en toe een eekhoorn. Verder worden ook grote insecten gegeten en wespen- en hommelnesten uitgehaald om het broed. Kleine vogels en eieren horen er ook bij. In de nazomer en herfst worden ook bessen en andere vruchten gegeten. De boommarter kan tot 10 à 14 jaar oud worden.
Voor meer informatie is de volgende link een goede start.
http://www.zoogdiervereniging.nl/de-boommarter-martes-martes