27
sep

Hoornaar

Foto Jan Heijmans

De hoornaar is Neerlands grootste wesp. Het nest van de hoornaar wordt gebouwd vanaf mei. Meestal wordt het gemaakt in een holle boom. Het geheel wordt aan de buitenzijde voorzien van een bolvormig omhulsel van cellulosevezels van meestal dode bomen (zie foto, onlangs gespot op het Wilgenpaadje in Bloeyendael). Hierdoor zijn de cellen niet zichtbaar. De opening bevindt zich aan de onderzijde.

De koningin komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap en start begin mei met de bouw van een nest, vaak in de buurt van haar winterkwartier. Ze gebruikt nooit een oud nest. In het nest leven verschillende insecten die tot heel verschillende groepen kunnen behoren. Het feit dat het nest van de hoornaar andere insecten aantrekt is een van de redenen dat nooit tweemaal hetzelfde nest wordt gebruikt.

In het najaar worden de nieuwe koninginnen bevrucht. Ze zetten nog geen eitjes af maar slaan het sperma op in hun lichaam. De mannetjes sterven kort na de paring. De jonge koninginnen vliegen uit en verspreiden zich, ze zoeken vervolgens een plaats om te overwinteren. Ondertussen wordt de ‘oude’ koningin steeds meer genegeerd door de werksters en uiteindelijk sterft zij.

De laatste werksters houden het uit tot eind oktober of begin november, een nachtvorst is vaak fataal voor de laatste werksters van de kolonie. In de lente verlaat de jonge koningin haar schuilplaats en begint de cyclus opnieuw.

In ons land leven voornamelijk Europese hoornaars. De Aziatische hoornaar kun je beschouwen als het tropische neefje. In 2019 werd deze uitheemse soort, tot ieders verbazing en schrik, op diverse plekken in Nederland aangetroffen. Hoe kun je de Aziatische hoornaar herkennen?

De Europese hoornaar en de gewone wesp
Foto Chantal Deschepper – natuurpunt.be
  1. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar.
  2. Haar bovenlijf is niet geel of roodbruin, maar zwart.
  3. Ze heeft zwarte poten die aan het uiteinde geel zijn gekleurd.

Waarom we Aziatische hoornaars niet graag op eigen bodem aantreffen? Deze soort eet voornamelijk wilde bijen en honingbijen en rooft daarbij hele nesten leeg. En dat terwijl bijen al een beschermde insectensoort zijn! Het spreekt dan ook voor zich dat Aziatische hoornaars snel moeten worden bestreden als men niet wil dat de ecologische balans in ons land ernstig wordt verstoord. Sterker nog: er bestaat in ons land zelfs een bestrijdingsplicht op deze soort.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...