De hoornaar
De hoornaar is goed te herkennen aan de overwegend roodbruine kleur van de kop, van het borststuk en van de
poten. Met een grootte variërend van 20 – 35 mm is de hoornaar duidelijk groter dan andere wespensoorten
Rond mei bouwt de koningin, die heeft overwinterd, haar nest in een boomholte bijvoorbeeld. Tijdens de groeifase van de wespenlarven bestaat het menu hoofdzakelijk uit insecten, vlinders,rupsen, zelfs libellen en spinnen. De volwassen wesp eet alleen suikerhoudende vloeistoffen die nodig zijn als vlieg-energie en om het nest warm te houden. Deels worden die geleverd doordat de larven na het voeren door een klier een
suikerhoudende vloeistof afscheiden, welke gretig door de volwassen wespen wordt opgelikt. Is dat onvoldoende dan knagen de hoornaars aan de bast van bomen en twijgen, en likken ze het vrijkomende suikerhoudende plantensap op.
Vanwege haar grootte kan de hoornaar zwaardere en grotere prooidieren cq insecten aan dan andere wespen. Zijn vervaarlijk klinkend vlieggeluid boezemt menigeen angst in en ontzag. Toch is de hoornaar van alle wespen die in onze contreien voorkomen de minst agressieve. Ook is hij niet uit op onze zoete dranken of ijsjes. Zolang het nest en de nabije omgeving niet worden verstoord, is er weinig te vrezen van de hoornaar, die al te vaak onterecht wordt uitgemaakt voor horzel en moordenaar met een dodelijke angel. Wanneer men niet allergisch is voor wespengif, is de steek met de grote angel natuurlijk wel gevoelig, maar zeker niet gevaarlijker dan van andere wespen.
Krakers
In september zijn de hoornaarkolonies het grootst. Toen werden in Bloeyendael drie hoornaarnesten ontdekt.
Twee vleermuis-nestkasten en een vogelnestkast bleken gekraakt te zijn door hoornaars. Dezelfde dag bleek dat de werksters ook buiten op de woning waren begonnen met bouwen. Na een week was het front volgebouwd met
schelpvormige ruimten als aanvulling op de kennelijk te klein geworden nestruimte.
De imposante wesp bleek fraai en snel te kunnen bouwen! Tot na half oktober waren de kolonies in de vleermuiskasten nog actief.
Theo de Ronde