Bijenhotels

Bijenhotels

Honing- en solitaire bijen hebben het vaak moeilijk met de steeds voortgaande afbraak van ons milieu. Niet
alleen pesticiden, maar de verarming van de flora en het ontbreken van natuurlijke nestelgelegenheid maken het
honingbijen lastig om een gezonde en sterke ontwikkeling door te maken. Soms is dit voor solitair levende
bijen praktisch onmogelijk. Vaak niet eens door ontbreken van de juiste bloemen als voedselbron. Als in
het leefgebied de juiste plekken of holten ontbreken, waar een wijfje van de solitaire bij haar nest kan bouwen, kan die bepaalde soort niet overleven. Hun voortplanting is dan immers onmogelijk.
De soorten die van nature nestelen in holle stengels, bijvoorbeeld afgebroken riet of in uitgevreten gaten door keverlarven in hout, kunnen wij nestgelegenheid aanbieden in de buurt van een bloemrijke omgeving, zodat die soorten zich wel kunnen voortplanten.
Een houtblok met meerdere boorgaten van verschillende doorsneden (van 3 mm – 9 mm) of een stapel bakstenen ook met boorgaten, wordt bijenhotel genoemd. Voor een deel worden deze al vrij snel door solitaire bijen in gebruik genomen. Binnen een paar jaar kunnen alle gaten in gebruik zijn door bijen van klein Afbeeldingsresultaat voor Bijenhotel

tot groot. De bedrijvigheid van de diverse soorten bij hun nestholten is prachtig en veilig van dichtbij waar te nemen.
Bijenhotels zijn tegenwoordig hot en variëren van eenvoudige huisvlijt-uitvoering tot grote luxe kunstwerken. Maar dit is niet altijd een garantie voor succes. Soms denken mensen dat meer bijenhotels bij elkaar op een plek veel beter is. Hele wanden vol, zodat de naam bijenwolkenkrabber beter zou passen. Vroeg of laat vindt de grote
specht de wolkenkrabber. Binnen een paar dagen is dan al het broed verdwenen en de wijfjes, die slechts een relatief korte tijd leven, blijven zonder nakomelingen!
Geen groot bijenhotel was beter voor het behoud van de soort geweest. In de omgeving zijn minder nestplaatsen te vinden door het wijfje, maar de kans, dat van haar broed een zeker deel overleeft, is veel groter. Alleen grof metalen gaas, waar de specht niet door kan, zorgvuldig op enkele decimeters van het hotel aangebracht, kan dit onheil voorkomen!

Theo de Ronde

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...