11
nov

Lezing over bodemleven

Zaterdag 11 november woonden 20 belangstellenden in het paviljoen een lezing bij van Gerard Korthals over het bodemleven. Gerard is bodemecoloog en onderzoekscoördinator bij het Centrum voor Bodemecologie (CSE) van het NIOO-KNAW en de WUR. Ook is hij lid van het projectteam van ‘Onder het Maaiveld’, de film over het bodemleven die afgelopen jaar in de bioscoop te zien was.

Afgelopen decennia is de kennis over het bodemleven enorm toegenomen. Gerard vertelde over de mycorrhiza, een samenlevingsvorm van schimmels en planten. Via de wortels worden mineralen, water en glucose uitgewisseld. Ook ging hij uitgebreid in op de enorme omvang en diversiteit van het bodemleven, van eenvoudige levensvormen als bacteriën en beerdiertjes tot complexere vormen als bijvoorbeeld aaltjes, springstaarten, mijten, pissebedden en regenwormen tot en met de mol bovenin de keten. Zijn specialisatie zijn de aaltjes ofwel nematoden. Alleen daarvan zijn er wel 1000 verschillende soorten in Nederland! In een handvol aarde zitten miljarden levende wezens, die uitgebalanceerd samenleven met als resultaat een gezonde bodem. 

We hebben ook gesproken over wat de inzichten over het bodemleven betekenen voor het beheer van Bloeyendael. Moeten we bijvoorbeeld doorgaan met het ploegen van de akker nu steeds meer bekend wordt hoezeer ploegen het bodemleven verstoort? Gerard adviseerde ons om een paar jaar de helft van de akker te ploegen en de andere helft niet en te kijken wat er gebeurt. Of bijvoorbeeld maar één keer in de paar jaar te ploegen. Ook belangrijk: geef ook wat terug aan de bodem. Dus verspreid geharkte bladeren weer elders in Bloeyendael!

Tenslotte: Gerard is ook de bedenker van de bodemdierendagen, een project waarbij burgers data verzamelen, net zoals bijvoorbeeld bij de tuinvogeltelling. De data van de bodemdierentelling geven tegelijkertijd ook een indruk van de gezondheid van de bodem. Zie ook https://bodemdierendagen.nl

Leuk om in je eigen tuin te doen. Op Bloeyendael gaan we volgend jaar zeker meedoen!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...