18
mrt

Persbericht 30-jarig bestaan Bloeyendael

Naar aanleiding van de viering ons 30-jarig jubileum op 18 maart a.s. heeft onze organisatie het volgende persbericht doen uitgaan.

Persbericht – Natuurpark Bloeyendael viert 30-jarig bestaan
 Op 18 maart 2022 viert het Utrechtse Natuurpark Bloeyendael haar 30-jarig jubileum. Dit was uitgesteld vanwege de coronapandemie. Opgericht in 1990 is Bloeyendael uitgegroeid tot een waardevol en aantrekkelijk groengebied in de Utrechtse omgeving. Het natuurpark werkt nu aan een invulling van het beheer voor de komende dertig jaar. Geïnvesteerd wordt in maximale duurzaamheid en variatie in het natuurpark. Daarnaast is er aandacht voor bedreigingen en ook kansen als gevolg van ambities voor verdere stadsuitbreiding, bijvoorbeeld bij Rijnsweerd.

 De Stichting Bloeyendael werkt aan versterking van het natuurbeheer. Een beheerplan wordt ontwikkeld voor de komende dertig jaar, voor de periode tot 2050. Het park krijgt voor de verschillende delen een natuurplan voor bomen, planten, dieren, insecten en niet te vergeten ook voor het waterbeheer. Daarbij wordt een onderhoudsplan uitgewerkt waar onder andere de vrijwilligers mee aan de slag kunnen. Het voordeel van dit plan is dat het gewone beheer dan beter ingepast in het ‘grote’ lange termijn perspectief kan worden uitgevoerd; we werken beter toe naar ons lange termijn doel met het Park: meer diversiteit, meer duurzaamheid en voorbereid op een mogelijk intensiever gebruik. Het laatste beheerplan dateert van 1990, dus een nieuw uitzicht op de komende jaren was nodig.

In maart wordt traditioneel het seizoen geopend. Dat is het moment dat de natuur zich weer volop manifesteert. Ook begint dan weer het werk voor de vrijwilligers zoals hooien, snoeien en opruimen.

Achtergrondinformatie over Natuurpark Bloeyendael
Toegenomen belangstelling tijdens de pandemie
Het park mag zich verheugen zich in een toegenomen belangstelling. Vooral tijdens de corona crisis zijn er veel meer bezoekers op het park afgekomen. Voor Bloeyendael is het van belang dat die bezoekers niet alleen genieten van de rust, maar ook iets leren over de natuur. Daarvoor is een nieuw educatieprogramma ontwikkeld. In 2022 staat een aantal lezingen gepland over vogels, kruiden, bijen en paddenstoelen (zie bijgaande agenda). Toegang is gratis maar men dient zich wel vooraf aan te melden.

Wandelapp
In het najaar van 2021 is een wandel-app ontwikkeld. Deze geeft een wandelroute van 2,9 km door het park met op diverse locaties uitleg over de natuur die specifiek op die plek is te zien. De app is ontwikkeld in samenwerking met IVN. Via de volgende link kan de route worden gevonden: www.ivn.nl/routes/id:3335. De app kan via de bekende app stores Google Play en Apple Store gedownload worden.

Vluchtelingen
Bloeyendael is onderdeel van de Utrechtse gemeenschap. Dat komt onder meer tot uitdrukking in contact met het Star Lodge Hotel, waar vluchtelingen worden opgevangen. Een aantal vluchtelingen kan af en toe, samen met de vaste vrijwilligers, meewerken bij het onderhoud van het park.

Sneeuwklokjes
De natuur roert zich al vroeg in het jaar. In februari ligt er een witte deken van sneeuwklokjes over Bloeyendael. Dat is ook dit jaar weer het geval. De sneeuwklokjes werden in 1990 – vlak na de oprichting van de stichting Bloeyendael – geplant. Toen werden ca. 10.000 bollen gepoot van verschillende soorten. Lang niet alle soorten zijn aangeslagen, maar voor de sneeuwklokjes bleek de grond bij uitstek geschikt, zodat er nu hele velden zijn te zien. (zie bijlage met foto’s)

Bedreigingen
Naast deze investeringen bestaan er ook bedreigingen voor het park. De stad Utrecht groeit en er zijn ambitieuze plannen voor stadsuitbreiding achter Rijnsweerd; van kantorenpark naar woon/werkgebied. Bekend is ook de voorgenomen verbreding van de A27, al zijn die plannen voorlopig on hold gezet. Bloeyendael houdt deze ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en onderneemt actie wanneer de natuur in de verdrukking komt.

Achtergrond Stichting Bloeyendael
Het echte 30-jarig jubileum vond plaats in 2020, maar kon toen niet worden gevierd vanwege de coronacrisis. In 1990 werd de Stichting Bloeyendael opgericht om een halt toe te roepen aan de alsmaar oprukkende bebouwing van natuurgrond. Daardoor kon een uniek stukje natuur bij en voor Utrecht worden behouden.
Sindsdien hebben ervaren biologen actief geïnvesteerd in de diversiteit van de natuur en kent Bloeyendael inmiddels een unieke biotoop. Zo zijn er bijvoorbeeld negen soorten wilgen en zijn er twee slangenbroedhopen aangelegd, waar de ringslang dankbaar gebruik van maakt. Er is zelfs een steenmarter gesignaleerd. De naam van het park is in 2021 dan ook veranderd van Park in Natuurpark Bloeyendael.
Het natuurpark wordt onderhouden door een groot aantal vrijwilligers; de stichting wordt bijna geheel bekostigd door donateurs.

Agenda 2022
In het park worden geregeld informatiebijeenkomsten gehouden. Op Open Zondagen worden themarondleidingen aangeboden. Deze themarondleidingen sluiten zoveel mogelijk aan bij het seizoen en starten om 14.00 uur. Experts vertellen dan over de specifieke flora en fauna in Bloeyendael. Voor dit jaar zijn de volgende dagen gepland.

Open Zondag: bomen in het parkZondag 10 april13.00 – 17.00
Open Huis en HeemtuinDinsdag 3 mei12.00 – 14.00
Open Zondag: vogelgeluiden IZondag 8 mei13.00 – 17.00
Open Zondag: bijendagZondag 22 mei13.00 – 17.00
Open Huis en HeemtuinDinsdag 7 juni12.00 – 14.00
Open Zondag: geneeskrachtige kruidenZondag 12 juni13.00 – 17.00
Open Zondag: vogelgeluiden IIZondag 26 juni13.00 – 17.00
Open Huis en HeemtuinDinsdag 5 juli12.00 – 14.00
Open Zondag: botanisch tekenenZondag 10 juli13.00 – 17.00
Open Zondag: nog te bepalenZondag 7 augustus13.00 – 17.00
Open Huis en HeemtuinDinsdag 6 september12.00 – 14.00
Open Zondag: paddenstoelenZondag 11 september13.00 – 17.00

 – EINDE PERSBERICHT –

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Paul van Niekerk:
E-mail   : Communicatie@bloeyendael.com
Mobiel  : 06 – 2508 8773

Bijlage: foto’s van Sneeuwklokjesvelden in Bloeyendael

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...